Balogh Gábor nyílt levele

Kedves Diákolimpikonok!

Tisztelt Testnevelők, Tisztelt Intézményvezetők!

Kedves Szülők!

Nehéz és fájó döntés meghozatalára kényszerültünk ismét a járványhelyzet következményeit mérlegelve: ahogy ez a most kiadott közleményünkben is szerepel, az idei tanévben már nem rendezünk Diákolimpia® versenyeket.

Alig egy év telt el azóta, hogy az előző tanévi Diákolimpia® félbeszakadása mellett kellett döntenünk, abban a reményben, hogy az új tanév kezdetével visszatér a rendes kerékvágásba az élet, és a diáksport is. Sajnos nem így történt. Ebben a tanévben mindössze néhány héten át volt lehetőségünk arra, hogy iskolai környezetben megkezdjük a felmenő rendszerű versenyek megrendezését, majd megyei szinten folytatódhasson a Diákolimpia®. Országos döntőt már csak egyetlen egyet, az Atlétika Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnokságét tudtuk megtartani. Azután bekövetkezett, amitől nagyon tartottunk: a világjárvány felgyorsuló terjedése, az egyre aggasztóbb hírek és statisztikák miatt a járvány elleni védekezés jegyében előbb az iskolák területére való belépés vált tilossá, majd a sportesemények általános tilalma mellett döntött a kormányzat, így a Diákolimpia® ismét jó időre ellehetetlenült.

A késő őszi, téli időszakban az időjárás miatt sem jöhetett szóba a versenyek szabadtéri megrendezése, de mindvégig bíztunk abban, hogy tavasszal fokozatosan elkezdhetjük a Diákolimpia® lebonyolítását, elsősorban a nem-kontakt jellegű sportágakban, iskolán kívüli helyszíneken. Sajnos azonban a járvány harmadik hulláma a tavasz nagy részét is elvette az iskoláktól, tanulóktól és pedagógusoktól, a digitális munkarend már nemcsak a középiskolák számára válik lassan megszokottá. Mindeközben a diáksport foglalkozásokra, iskolai keretek közötti edzések megtartására már akkor sem volt lehetőség, amikor még normál működési rendben zajlott az oktatás az általános iskolákban.

Jelenleg ugyan karnyújtásnyira van már az iskolák teljes újranyitása (május 10-től a felsősök és a középiskolások is visszatérnek az iskolapadba), azonban a diáksport versenyek újrakezdése előtt ezzel sajnos nem nyílik meg az út, bármennyire is szeretnénk ezt Veletek, Önökkel együtt.

Számos szempontot és körülményt kellett felelősséggel mérlegelnünk, mielőtt meghoztuk a döntést, amitől féltünk, és amit épp ezért igyekeztünk addig halogatni, ameddig csak lehetséges volt. Megkérdeztük a Diákolimpia® versenyek szervezésében jártas szakembereket helyi és megyei szinten, kikértük intézményfenntartók, intézményvezetők és pedagógusok véleményét is, mert úgy éreztük, ebben a kérdésben nem szabad az íróasztal mögött ülve dönteni, látnunk kell, hogyan vélekednek az újraindításról azok, akik napi szinten dolgoznak a Diákolimpia® versenyrendszerében. A visszajelzések alapján az egyik legfontosabb szempont amit figyelembe kellett vennünk, hogy a középiskolákban a hónapok óta tartó digitális munkarend miatt, az általános iskolákban pedig a diáksport foglalkozások (és sok helyen részben a testnevelés órák) kimaradása miatt a diáksportolóknak nem volt lehetőségük a felkészülésre, az igazolt sportolók kivételével egyáltalán nincsenek edzésben, kondíciójuk, fizikai állapotuk nem optimális, vagy a testnevelők számára nem ismert. Ilyen körülmények között a sérülésveszély is fokozott, aminek egyetlen testnevelő, és természetesen mi sem tehetjük ki a tanulókat.

Sokan vélekedtek úgy, hogy amikor május 10-én újraindul minden iskolafokon a tanítás, az első néhány hét a visszarendeződésről, elmaradt kötelezettségek pótlásáról fog szólni, így továbbra sem lesz kellő idő a versenyekre való felkészülésre. Ugyanakkor a felmenő rendszerű versenyeket haladéktalanul meg kéne kezdeni annak érdekében, hogy a tanév hátralévő részében legyen idő a befejezésükre.

Mindemellett talán mindennél fontosabb szempont, hogy a járvány terjedése korántsem szűnt meg, csupán lelassult, és jelenleg csak reménykedünk abban, hogy a gyerekek és családjaik egészségét nem fenyegeti majd még nagyobb veszély az iskolai oktatás, valamint a közösségi élet újraindítása mellett.

Az iskolai oktatásban elkerülhetetlen a fizikai kontaktus, a távolságtartás szinte megoldhatatlan, a járvány elleni védekezés nehézkes. Emiatt az iskolanyitás időszerűségét is sokan megkérdőjelezték az elmúlt hetekben, és komoly ellenérzéseket vált ki az iskola melletti egyéb közösségi programok, így a diáksport újraindítása is. Számos intézményfenntartó, intézményvezető emiatt elzárkózik attól, hogy a saját iskoláik tanulói, pedagógusai diáksporteseményeken vegyenek részt, más iskolák tanulóival közösen versenyezzenek. Megértjük őket és elfogadjuk a döntésüket, hiszen óriási a felelősségük.

Mi, a Magyar Diáksport Szövetség vezetői és munkatársai, elkötelezettek vagyunk abban, hogy minden lehetőséget megragadjunk a diáksportesemények, testmozgást népszerűsítő programok megszervezésére, akár aránytalan áldozatok árán is. De nem minden áron. Mert van valami, ami még a testmozgás fontosságát, a sportsikerek örömét is felülírja, ez pedig a gyerekek (és családjaik) egészsége, ami számunkra is minden másnál sokkal fontosabb. Felelősek vagyunk a Diákolimpia® versenyeken való biztonságos részvétel feltételeinek biztosításáért, és úgy ítéljük meg, hogy ez a jelenlegi helyzetben megnyugtató módon nem lenne megoldható.

Mindezek miatt meggyőződésünk, hogy az egyetlen felelős lépés az, ha az idei tanévben már nem rendezünk Diákolimpiát.

Tudjuk, hogy az idei versenysorozat végleges lezárása, elmaradása hozzánk hasonlóan nagyon sok gyereknek, pedagógusnak és szülőnek jelent csalódást és szomorúságot. Csak bízni tudunk abban, hogy azoknak a diáksportolóknak, akik idén is végig csinálták a felkészülést, a rengeteg befektetett munka nem bizonyul hiábavalónak, és a későbbiekben megtérül, amikor már újra lehetőség nyílik a versenyzésre, és ismét Diákolimpián képviselhetik iskolájukat, településüket, megyéjüket.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Nektek, Önöknek, minden diáksportolónak és felkészítő tanáraiknak, valamint természetesen szüleiknek! Köszönjük, hogy továbbra is fontosnak tartják a Diákolimpiát, és türelmetlenül várják, hogy ismét megnyíljon a lehetőség a versenyrendszer elindítására. Miattatok, Önök miatt van értelme ezt a szép hagyományt folytatni, és tanévről tanévre megrendezni a legnagyobb magyarországi diáksport versenyendszert.

A továbbiakban teljes gőzzel készülünk a következő tanévi Diákolimpia® idény meghirdetésére és megszervezésére, bízva abban, hogy a külső körülmények ezt lehetővé teszik. Bízunk abban is, hogy a Diákolimpia® népszerűsége töretlen marad, és mindazok a versenyzők, csapatok, felkészítő testnevelők, akik most jogosan csalódottak a versenyek elmaradása miatt, kettőzött erővel és motivációval fognak készülni és részt venni a következő tanévi versenyeinken.

Mindemellett az előttünk álló időszakban minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy minél több gyereket megmozgassunk a nyári szünet ideje alatt is, olyan aktivitásokat, programokat valósítsunk meg országosan számos helyen, amelyek lehetőséget kínálnak az iskoláskorú gyerekeknek a mindennapos testmozgásra, ha ezúttal nem is versenyszerű formában.

A fentiek szellemében köszönjük Nektek, Önöknek a döntésünk megértő elfogadását, és nagyon várjuk, hogy a 2021/2022. tanévi Diákolimpián újra találkozzunk! Addig is reméljük, hogy viszontlátunk mindenkit közösségi média csatornáinkon: a Diákolimpia Facebook-on, MDSZ Facebook-on, DO60 Facebook-on és DO60 Instagramon.

Balogh Gábor                                                                dr. Erdős Dániel

      elnök                                                                      ügyvezető igazgató

Magyar Diáksport Szövetség

  • APP

    APP
  • Bajnokká válni – videó

    BAJNOKKÁ VÁLNI (Diákolimpia® Himnusz)

  • Covid

    COVID INTÉZKEDÉSEK
  • Shop

    Országos Diákolimpia
  • Social

  • Partnerek hu

    Támogató

    Partnerek Partnerek Partnerek Partnerek
  • Támogatók

    Partner

    Támogató