Nyílt levél a Diákolimpia® versenyzőihez és felkészítőikhez

Kedves Diákolimpikonok!

Tisztelt Testnevelők, Tisztelt Intézményvezetők!

Kedves Szülők!

 

Alig egy hónap telt el a koronavírus járványhelyzet kritikussá válása óta, és ezen rövid idő alatt a járvány mindannyiunk életét felforgatta. Az idei Húsvét nem olyan volt, mint amit megszoktunk, és a hétköznapjaink is, a megannyi tennivaló ellenére, furcsa, fásult ürességben telnek. Sok minden hiányzik most a megszokott életünkből. Leginkább természetesen a szeretteink – idős szüleink, nagyszüleink, rokonaink, barátaink – közelsége, a személyes találkozások semmivel nem pótolható közvetlensége, a mozgás szabadsága (ami esetünkben, a diáksport KÖZÖSSÉG esetében, nem csupán a lakhelyelhagyást, hanem a közös sportolás, testmozgás örömét is jelenti!).

És most már hiányzik még valami, ami az elmúlt tanévekben mindig ott volt nekünk: a DIÁKOLIMPIA®.

Nekünk, a Magyar Diáksport Szövetségben dolgozóknak igazi szívügyünk a Diákolimpia, amely mindig is az MDSZ sokrétű tevékenységének zászlóshajója volt. És jól tudjuk, hogy nemcsak nekünk fontos, hiszen évről-évre tapasztaljuk azt a felemelő lelkesedést, amit Ti, résztvevő diáksportolóként, Önök felkészítő pedagógusként, a feltételeket biztosító intézményvezetőként, gyermeke sporttevékenységét támogató szülőként a Diákolimpia® iránt tanúsítotok, tanúsítanak. Miattatok, Önök miatt érdemes évről évre meghirdetni és lebonyolítani ezt a versenyrendszert, ami ma már évente mintegy 320 ezer nevezéssel büszkélkedhet, és 160 ezer diákot mozgat meg országszerte.

Az idei tanévben nem várt, elháríthatatlan külső ok, a vírus fenyegetése vetett véget – átmenetileg – a közös munkánknak. A csoportos rendezvények, sportesemények korlátozása, majd tilalma miatt előbb felfüggeszteni kényszerültünk a versenyeinket, végül pedig arra a felismerésre jutottunk, hogy ebben a tanévben bármennyire is szeretnénk, már nem fogjuk tudni folytatni, pótolni azokat.

Fájdalmas, és mindeddig példa nélküli döntést kellett meghoznunk. Tudjuk, hogy az idei tanévi Diákolimpia® végleges félbeszakítása, lezárása hozzánk hasonlóan nagyon sok gyereknek, pedagógusnak és szülőnek jelent csalódást és szomorúságot. Sőt, Nektek diáksportolóknak (és természetesen a felkészítő tanároknak) valószínűleg ennél sokkal többet: a rengeteg befektetett energia és munka látszólagos hiábavalóságát, a kiemelkedő diákolimpiai eredmény esélyének elveszítését, az iskola-település-megye méltó képviseletének ellehetetlenülését. Ezek valódi veszteségek, amelyeket nem szabad alábecsülnünk, és nem is tettük, amikor a döntés következményeit mérlegeltük.

Mindezek ellenére meggyőződésünk, hogy a jelenlegi helyzetben ez volt az egyetlen felelős lépés. Magától értetődő módon számunkra is az egészség védelme az elsődleges, és maximális felelősséget érzünk a Diákolimpia® versenyek valamennyi résztvevője egészségének megőrzéséért, a biztonságos részvétel feltételeinek biztosításáért. Ma ezeket a feltételeket sem mi, sem más rajtunk kívül nem tudja biztosítani Számotokra. Hogy meddig lesz ez így, ugyan nem tudhatjuk, de – folyamatosan nyomon követve a járványügyi helyzet alakulását, a szakemberek állásfoglalásait és a kormányzati népegészségügyi intézkedéseket – úgy ítéljük meg, hogy ebben a tanévben nagy valószínűséggel már nem lesz lehetőségünk a diáksportesemények biztonságos lebonyolítására.

Ehelyütt nem részletezzük, miért nem láttunk módot arra, hogy egyes versenyszámok, sportágak esetében „kivételt tegyünk” a versenyek esetleges későbbi folytatását, befejezését illetően. Itt sajnos nem lehetett jó döntést hozni, a legkevésbé rosszat kellett kiválasztanunk. Ezt pedig abban láttuk, hogy valamennyi érintettre nézve teljesen egységesen, az esélyegyenlőség, mint legfőbb alapelv szem előtt tartásával járjunk el. Úgy gondoljuk, hogy a bizonyosság, a kiszámíthatóság mindig jobb, mint a bizonytalanság, még akkor is, ha az nyilvánvalóan negatív következményekkel jár számunkra.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Nektek, Önöknek!

Köszönjük minden diáksportolónak, versenyzőnek, hogy az idei tanévben is elindultatok a Diákolimpián saját sportágatokban, eredményesen képviselve ezzel iskolátokat.

Ugyanígy köszönet illeti a felkészítő testnevelőket, Önök azok, akik ebben a tanévben sem kíméltek időt-energiát, és rengeteg munkát, valamint komoly szakmai tudást fektettek abba, hogy tanítványaik elindulhassanak és eredményesen szerepeljenek a Diákolimpián.

Nem feledkezhetünk meg a szülőkről sem, akik számos áldozatot vállalva támogatták gyermekeiket idén is a felkészülésben, a mindennapos edzésekben, a versenyekre történő elutazásban.

Senki nem tehet arról, ha saját vagy csapata/versenyzője idei Diákolimpiai szereplése végül meghiúsult vagy félbeszakadt, de még ha így is történt, meggyőződésünk, hogy az elvégzett munka, a rengeteg gyakorlás és felkészülés nem volt hiábavaló! Mert ezáltal is többek lettetek, fejlődtetek, és ami a legfontosabb: rengeteget tettetek az egészségetekért.

A továbbiakban teljes gőzzel készülünk a következő tanévi Diákolimpia® idény meghirdetésére és megszervezésére, bízva abban, hogy a külső körülmények ezt lehetővé teszik. Bízunk abban is, hogy a Diákolimpia® népszerűsége töretlen marad, és mindazok a versenyzők, csapatok, felkészítő testnevelők, akik most jogosan érzik úgy, hogy valami félbemaradt, valamit elvettek tőlük, a jövő tanévben kettőzött erővel és motivációval vágnak neki a versenyidénynek.

Mindemellett az előttünk álló időszakban minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy minél több gyereket megmozgassunk a kényszerű otthonlét ideje alatt is, olyan aktivitásokat, programokat valósítsunk meg a digitális térben, amelyek lehetőséget kínálnak minden iskoláskorú gyereknek (és reményeink szerint akár szüleiknek, családtagjaiknak is) a mindennapos testmozgásra, sőt akár a versenyzésre is. Ahogyan azt a tavaly életre hívott mozgalmunk elnevezése is hirdeti: „DO60”, azaz mozogjatok minden nap legalább 60 percet! Mi igyekszünk tippeket adni, hogyan.

A fentiek szellemében köszönjük Nektek, Önöknek az idei tanévet, a 2020/2021. tanévi Diákolimpián újra találkozunk! Addig is reméljük, hogy viszontlátunk mindenkit közösségi média csatornáinkon: 

DO60 Youtube, DO60 Instagram, DO60 Facebook, Diákolimpia Facebook, MDSZ Youtube, MDSZ Facebook

 

Balogh Gábor                                                                         dr. Erdős Dániel

elnök                                                                                   ügyvezető igazgató

                                   Magyar Diáksport Szövetség

 

 

 

 

  • APP

    APP
  • Bajnokká válni – videó

    BAJNOKKÁ VÁLNI (Diákolimpia® Himnusz)

  • Covid

    COVID INTÉZKEDÉSEK
  • Shop

    Országos Diákolimpia
  • Social

  • Partnerek hu

    Támogató

    Partnerek Partnerek Partnerek Partnerek
  • Támogatók

    Partner

    Támogató