Kosárlabda Diákolimpia® V. korcsoportos országos döntő – Frissítve! A leányoknál a kecskeméti Bolyai a fiúknál a budapesti TE Gyakorló a bajnok!

Pécs, 2015. május 07-10.

 

Az országos döntő eredményeiről folyamatosan közlünk eredményeket – KATT (végeredmény, különdíjasok, eredmények)

 

Az esemény Facebook oldala: KATT

 

A pécsi V. korcsoportosok országos döntőjére csütörtök délután folyamatosan érkeztek meg a csapatok Debrecenből, Szolnokról, Tiszaújvárosból, Budapestről, Körmendről, Szombathelyről, Sopronból, Kecskemétről, Mezőberényből és Szekszárdról, majd az igazoltatás után a szálláshely elfoglalását követően a technikai megbeszélés és a sorsolás következett.

A lányoknál elkerülte egymást a két szekszárdi csapat, ám a fiúknál a Vas megyeiek és a budapestiek is azonos csoportot húztak ki a kalapból, így az első fordulót az egymás elleni mérkőzésekkel kezdik.

Az izgalmas sorsolás után az ünnepélyes megnyitóra várták a diákversenyzőket, felkészítőiket és a meghívott vendégeket.

Az esemény megnyitóján részt vett Sztojkovics Éva, a Városi Sportbizottság elnöke, 167-szeres válogatott kosárlabdázó, Janovics László, a Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség elnöke, Szűcs Zsolt, a PSN Zrt vezérigazgató-helyettese, Kófiás Endre, a Baranya Megyei Diáksport Tanács elnöke.

Az országos döntő rangját mutatja, hogy dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a több mint kétszáz fő diákolimpiai résztvevőt, valamint a megjelent vendégeket, kísérőket, majd Rádics Balázs, a Magyar Diáksport Szövetség ügyvezető igazgatója megnyitotta a diákolimpiai rendezvényt.

A diákolimpiai eskü szövegét Somogyfoki Péter, a pécsi PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium tanulója mondta elő, majd Nagy Dorottya, szintén a PTE Deák diákja, a tavalyi bajnokcsapat tagja nagy ováció közepette futott be a terembe a fáklyával és lobbantotta fel a diákolimpiai lángot.

Az ünnepi műsorról a PTE Táncegyüttes pom-pom lánycsapata gondoskodott, mosolyt és jókedvet varázsolva az arcokra.

 

 

Kosárlabda Diákolimpia® V. korcsoportos országos döntő
Pécs, 2015. május 08-10.

Baranya megye fővárosába Pécsre, az V. korcsoportos kosarasok fináléjára várják mától azokat a leány és fiú iskolacsapatokat, amelyek az országos elődöntőkön nyújtott teljesítményükkel kivívták azt a jogot, hogy a legjobb „nyolcak” között szerepelhetnek.

Idén sajnálatos visszalépés történt a leányok mezőnyben. A győri Kazinczy Ferenc Gimnázium csapata a Limoges-ban, 2015. április 17-25. között megrendezett ISF Iskolai Kosárlabda Világbajnokságon remekül szerepelt, az igen erős mezőnyben a negyedik helyen végzett úgy, hogy az utolsó helyosztó mérkőzésen sérülés miatt egyik legjobb játékosuk már nem léphetett pályára. Németh Tibor igazgató úr hosszas vívódás, és a felkészítőkkel történt egyeztetés után írt levelében tájékoztatta szövetségünket, nem tudják vállalni a pécsi megmérettetést. A Magyar Diáksport Szövetség 2014/2015. tanévi Kosárlabda Diákolimpia V. korcsoportos versenykiírásában megfogalmazottak (143. oldal, 5. pont) szerint: „Az országos döntőről visszalépő csapat helyén meghívásra kerülhet az érintett országos elődöntői csoport helyezés szerinti jogosult csapata.” A Kaposváron, 2015. április 09-én megrendezett országos elődöntőn a szekszárdi Garay János Gimnázium a második helyet szerezte meg, így a visszalépő győri csapat helyén a szekszárdi leánycsapat jogosult az országos döntőn részt venni. Heilmann Józsefné asszony, a szekszárdi Garay János Gimnázium igazgatója hivatalos válaszlevélben közölte, a meghívást elfogadják.

A Limoges-i világbajnokságon a fiúknál a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium képviselte hazánkat. A 29 együttest felvonultató iskolai világbajnokságon a szabolcsiak a 21. helyet szerezték meg.

Mindkét csapatunknak köszönettel tartozunk, hiszen a mérkőzéseken tudásuk legjavát adták, a közös programokon pedig a többi nemzet fiataljainak és az ISF vezetőinek elismerését is kivívták, ezért elismerésre méltóan képviselték Magyarországot és a hazai diáksportot.

 

De térjünk vissza az V. korcsoport ismertetéséhez. A 2014/2015. tanévben a leányoknál 49, míg a fiúknál 82 köznevelési intézmény kapcsolódott be a korcsoport versenyébe, melynek megyei/budapesti bajnokságait, majd az országos előversenyeket követően ma délután a Lauber Dezső Sportcsarnokban öt órakor megtartandó sorsoláson a legjobb nyolc-nyolc gárda várhatja a sorsolás eredményét. A csapatvezetők a mindig szeszélyes Fortuna istenasszonyhoz fohászkodnak, abban segítse együttesüket, hogy szerencsés sorsolási számmal, az előző tanév bajnokát, és helyezettjeit elkerülve érjenek el a csoportmérkőzéseken olyan helyezést, ami a felsőházi folytatást jelenti számukra.

A korcsoport küzdelmeinek három versenynapján a pécsi Tudományegyetem Testnevelés- és Sporttudományi Intézet Ifjúság úti Sportcsarnokában, valamint a Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban a teljes pénteki nap és a szombat délelőtt a csoportmérkőzéseké, majd szombaton a keresztjátékokra, továbbá a 7-8. helyért folyó derbikre kerül sor. Vasárnap pedig a további helyosztó mérkőzésekkel zárul, hol bánat-, hol örömkönnyekkel a tanév ötödik korcsoportosainak versenye.

 

 

 

 

 

  • APP

    APP
  • Bajnokká válni – videó

    BAJNOKKÁ VÁLNI (Diákolimpia® Himnusz)

  • Covid

    COVID INTÉZKEDÉSEK
  • Shop

    Országos Diákolimpia
  • Social

  • Partnerek hu

    Támogató

    Partnerek Partnerek Partnerek Partnerek
  • Támogatók

    Partner

    Támogató