Három sportágban zajlott Diákolimpia® országos döntő a hétvégén

Pénteken az „A” kategóriás úszók, a teljes hétvégén pedig az asztaliteniszezők és az V-VI. korcsoportos „B” kategóriás kosarasok versenyeztek az érmekért, így ezen a hétvégén közel 1700-an szerepeltek országos döntőkön.

Idén a Budapesti és a Magyar Diáksport Szövetség rendezte meg a versenyengedéllyel rendelkező úszók országos Diákolimpia® döntőjét a budapesti Gyarmati Dezső Uszodában. A rangos pénteki eseményen 700 profi úszó versenye zajlott, akik között többen már az utánpótlás válogatottak tagjai. A megnyitón Wladár Sándor MÚSZ-elnök, März Tamás, a Nemzeti Sport Ügynökség Zrt. igazgatója és Risztov Éva olimpiai bajnok köszöntötték a versenyzőket, az MDSZ részéről pedig Balogh Gábor elnök. Mivel itt a versenyzők az iskolájuk színeiben indulnak, így az összesített eredményeket követően ki kell emelni a budapesti TF Gyakorló Sportiskolai Általános Iskolát, a Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumot, illetve két hódmezővásárhelyi iskolát: a Szent István iskolát és a Németh László Gimnázium és Általános Iskolát. A részletes eredmények ezen a linken tekinthetők meg, a fotók pedig ITT. 

Az asztaliteniszezők idén is Kiskunfélegyházán versenyeztek három napon át mind a hat korosztályban, egyéniben és csapatban is, a Bács-Kiskun Vármegyei Diák- és Szabadidősport Egyesület rendezésében. A versenysorozatra összesen 3823 fő nevezett, amely közel 15 %-os növekedést jelent előző évhez képest, a háromnapos országos döntőre pedig közel 400 diák jutott el. A megnyitón a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke, dr. Mák Kornél mondott beszédet, majd Bíró Csaba, az MDSZ elnökségi tagja nyitotta meg az eseményt. A helyszínen, a kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokban a hosszú hétvége folyamán közel ezer néző szurkolt, a leghangosabb, leglelkesebb szurkolótábor idén a Vas vármegyei Vasszécsényről érkezett, melynek eredménye többek között kettő csapatarany lett.

Az éremeloszlás egyenletes volt: idén is 13 megye tanulói szereztek érmet. A legtöbb aranyérmet (négyet) ezúttal a rendező Bács-Kiskun vármegye diákjai szerezték. A legtöbb érmet Bács-Kiskun (kilenc) és Vas Vármegye (nyolc) versenyzői gyűjtötték. Az éremátadók között több, a sportágban kiemelkedő sikereket elért asztaliteniszezőt köszönthettük: Szabó Gabriella kétszeres Európa-bajnok és Karsai Ferenc (egy világbajnoki és nyolc Európa-bajnoki sikert elérő mesteredző) is akasztott a győztesek nyakába érmet.

Az érmeseket az alábbi linken lehet részletesen elérni: https://doeredmenyek.hu/asztalitenisz/, a fotókat pedig ITT.

A „B” kategóriás középiskolás kosarasok országos döntője Miskolcon zajlott, közel 500 résztvevővel, 20 fiú és 13 lánycsapattal. A megnyitón Veress Pál polgármester és dr. Erdős Dániel, az MDSZ ügyvezető igazgatója vettek részt. Tavalyhoz képest harminccal több iskola nevezett be a versenyre, így majdnem 2600-an kezdték meg a küzdelmeket országszerte. Az alábbi 3 iskola fiú és lány csapattal is képviseltette magát az országos döntőn: Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Könyvtár (Budapest), Kaposvári SZC Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnázium és Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium. Közülük a Nikola Tesla Gimnáziumnak mindkét csapata dobogóra is állhatott. A mérkőzések a Miskolci Egyetemi Körcsarnokban és a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium-Szent György Sportcsarnokában zajlottak, az aranyérmek Debrecenbe és Budapestre kerültek.

A versenyen az alábbi iskolák szerezték meg a dobogós helyezéseket:

Fiúk:

I.

Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája

II.

Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Könyvtár

III.

Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Szakkollégium

Az All star csapat tagjai:

Ökrös Márk, Szombathely, Nagy Lajos Gimnázium

Németh József, Pannonhalmi Bencés Gimnázium

Csiszár András, Szeged, Radnóti Gimnázium

Kocka Uros, Budapest, Nikola Tesla GImnázium

Schwarczenberger Csongor, Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma

Legjobb felkészítő, testnevelő: Kovács Balázs

Lányok:

I.

Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Könyvtár

II.

Miskolci Herman Ottó Gimnázium

III.

Szekszárdi Garay János Gimnázium

All star csapat tagjai:

Mathész Csenge Emese, Szekszárd, Garay Gimnázium

Németh Kincső Boglárka,  Zalaegerszeg, Zrínyi Gimnázium

Sankovics Antonija, Budapest, Nikola Tesla Gimnázium

Varga Petra Enikő,  Miskolc, Herman Ottó Gimnázium

Arsic Teodora, Budapest, Nikola Tesla Gimnázium

A legjobb felkészítő, testnevelő: Nemanja Tomasevic

A részletes végeredmény megtekinthető a www.doeredmenyek.hu  oldalon, a fotók pedig ebben a Facebook albumban. A 2023/2024. tanévi Diákolimpia® alapszintű (körzeti) versenyei a Nemzeti Tehetség Program 40 millió forintos támogatásával valósulnak meg. Az országos döntőkön résztvevő tanulók és felkészítő tanáraik 5 000 Ft értékű Hervis utalványt kapnak.

  • APP

    APP
  • Bajnokká válni – videó

    BAJNOKKÁ VÁLNI (Diákolimpia® Himnusz)

  • Covid

    COVID INTÉZKEDÉSEK
  • Shop

    Országos Diákolimpia
  • Social

  • Partnerek hu

    Támogató

    Partnerek Partnerek Partnerek Partnerek
  • Támogatók

    Partner

    Támogató